Eljött a sütőtök szezonja. Már rég óra kívántam elkészíteni a "pumpkin pie"-t, és hát íme, most végre sikerült! :D
(Eredeti recept angolul itt: http://www.pickyourown.org/pumpkinpie.php )
Pitetészta
(morzsás tortalap):
Hozzávalók:
1,5
csésze liszt
2 k
cukor
½ kk
só
1/6
csésze HIDEG növényi olaj
1/3
csésze HIDEG vaj
¼ csésze
hideg víz
Elkészítés:
Összekeverjük
(mixerrel is lehet) a lisztet, cukrot, olajat+vajat, sót úgy, hogy ne legyen
azért teljesen homogén.
Hozzáadjuk
a vizet (csak éppen annyit, hogy összeálljon), de nem kell túlkeverni.
Ha
van időnk, betesszük egy fél órára a hűtőbe.
Egy
közepes méretű formát kikenünk és beleegyengetjük egyenlő vastagságúra ezt a
masszát úgy, hogy a forma szélét is teljesen befedje (még azon felül is mehet
egy kicsit). Ebbe a tésztába jön majd a töltelék.
Sütőtökös
töltelék:
Hozzávalók:
1 nagyobb (édes)
sütőtök – ebből készítjük majd a tökmasszát
1 csésze cukor (vagy
1/3 csésze Stevia, vagy 1,25 csésze méz)
1,5 kk fahéj
1 kk szegfűszeg
1 kk borsmenta (de
fodormenta is jó :P) – jól összetörve
½ kk gyömbér
(megreszelve)
½ kk szerecsendió
½ kk só
4 egész tojás (vagy
esetleg csak a fehérje)
½ liter tej (attól
függ).
Elkészítés:
Megsütjük a tököt.
Kivesszük a belét,
olyan 15 percet hagyjuk állni, hogy szétváljon tőle a víz, amit majd letöltünk
róla.
Jól összemixereljük,
és olyan 3 csésze tökmasszát kell kapnunk.
Minden hozzávalóval
összemixereljük.
A tejet a legvégén
tesszük hozzá, és csak annyit, amitől nem lesz túlságosan híg.
Beletöltjük a
pitetésztába, amit azelőtt elegyengettünk a tortaformában.
Először 210 C fokra
előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd 175 C fokon tovább sütjük 45-60
percet.
Szúrópróbával
vizsgáljuk meg, hogy megsült-e.
Kihűtjük, és hidegen
(esetleg tejszínhabbal) tálaljuk.
Nagyon finom, tényleg! :)))
1 megjegyzés:
Ügyeeees vagy Johanna!
És lányok, ha tudnátok, hogy milyen ízletes! Ó, akkor máris hozzá látnátok elkészteni... :)
Megjegyzés küldése